HER FÅR DU OPPSKRIFT PÅ NYDELIG BLOMKÅLSUPPE (VANLIG, MELKEFRI, GLUTENFRI OG LAKTOSEFRI) MAGEVENNELIG OG BARNEVENNELIG SUPPE.

Jeg har blitt kontaktet av flere for og få oppskrifter på supper. Derfor tenkte jeg og dele en nydelig blomkål suppe med dere i dag. Denne passer perfekt nå på høsten. Når min mage er vrang, er supper det eneste som er ok. Selv om jeg innrømmer at jeg er en av de som unngår mat når formen er dårlig, så kan suppe være en god nærings kilde. Denne nydelige suppa er oppskriften til min mor, men med min egen lille vri. 

Jeg deler den som vanelig suppe,  (med fløte) selv har jeg laget den laktosefri. Nå har vi minstemann som er melkallergiker så da lages den med oatly (havre produkter) istede. Med andre ord: Denne suppen kan passe alle med små tilpasninger. Kan lett lages glutenfri også om man bytter ut mel med majsena. Dette er en barnevennlig suppe som ungene elsker. Virkelig nydelig med godt brød til, funker også og ha i termos på tur om bitene ikke blir for store. 

Cauliflower soup
Licensed from: vanillaechoes / yayimages.com

 

Jeg lover et fantastisk måltid.

Ida’s Blomkålsuppe. 

1-2 hoder blomkål

3 liter vann 

3-4 kraft terninger (grønnsak) 

en god klatt smør

2 spiseskjeer mel 

bacon/skinkeskiver eller spekeskinke til pynt. 

Salt og pepper. 

Hel vann i kjele og tilsett kraft terningene, kok opp så de løser seg opp. Del blomkålen i passe buketter, (her er det smak og behag) tilsett buljongvannet og la de koke seg nesten møre om du tåler litt tyggemotstand, eller helt mørt om du er som meg og må ha grønnsaker gjennomkokt. 

Ta en bolle og sil kraften. Legg den ferdige blomkålen i en bolle. (Ikke kast kraften den skal brukes) ta kjelen og smelt smør. Når smørret er smeltet ta kjelen bort fra platen og visp inn mel. 

Kjelen tilbake på platen og tilsett kraft forsiktig under omrøring og til oppkok. Tilsett 1-2 del fløte og spe med mer kraft til det er en god suppe tykkelse. (Husk at suppen MÅ koke for og få bort mel smaken.) 

når suppen har fin farge og tykkelse tilsettes blomkålen og du må smake til. Mulig det trengs mer kraft terning men smak deg til først. Salt og pepper hever smaken. 

 

Om du ikke kan ha biter i suppen kan du bruke stavmikser og frese blomkålen inn i suppen. Jeg koker blomkålen så godt at jeg ikke har noe problem med blomkålbitene i suppen, men her må du gjøre det som er best for deg. Om du har barn som ikke liker blomkål, prøv og fres de bort. Om de ikke ser blomkålen kan det godt være de spiser det.. Hos oss er suppen en innertier for alle.

Sprøstek bacon i små biter, skinke i små biter eller spekeskinke i små biter. Dette strør du over suppa ved servering. 

Om du skal lage melkefritt må du huske og bruke smør uten melk og melkefri fløte erstatning. (Min favoritt er oatly) 

Om du lager laktosefritt bruk melkefritt smør og laktosefri fløte. 

Om du lager det uten gluten, dropp mel og smør! Da heller du kraften i kjele sammen med fløte. Kok opp og rør inn maisenna (lys) til riktig tykkelse. 

Velbekomme. 

 

Crohnsglede<3 

jeg vil dele litt oppskrifter innimellom, med mat som jeg syntes fungerer på min crohn mage. Men viktig og huske at det er innviduelt, denne suppen er uansett så god at man trenger ikke være syk for og spise den. 

Følg min Facebook side HER. Jeg setter stor pris på om DU har lyst til og følge meg. Jeg deler min hverdag som kronisk syk, mamma og ikke minst min vei mot min drøm om og hjelpe andre kronikere. Jeg har trodd på det umulige og har oppnådd utrolig mye bare på disse 6 mnd som blogger. Jeg er utrolig stolt over hva jeg har fått til på så kort tid, men det stopper ikke her! Jeg har så mye spennende og fortelle dere i løpet av høsten. Om du ønsker nyheten først så må du like Facebook siden. Der dels nemlig alt fra bloggen pluss masse annet spennende. Jeg er dyslektiker så skrivefeil forekommer. 

Delinger settes stor pris på. <3 

#oppskrift #suppe #høstsuppe #blomkålsuppe #enkel #god #verdensbeste #magevennlig #melkefri #laktosefri  #glutenfri #ibd #crohn #crohnsglede #crohnfighter #fighter #mittliv #minhistorie #påtross #kronisksyk #kroniker #helse #dyslektiker #varm #hverdagsglede #blogger #blogg #foredrag #oatly #blomkål #høst #kos #deilig #fuckcrohn #livsglede #matglede

11 kommentarer
    1. Ikke “alle” kan spise denne nei! 😉 Jeg kan ikke spise slike grønnsaksterninger pga løk, og uten blir det virkelig ikke godt! Har prøvd 😉 Og blomkål i seg selv er ganske hardt for magen å fordøye… Kjempefint at du deler oppskrifter på enkel mat, og viser flere måter å lage den på, men vær så snill ikke ta med at “alle” kan spise, jeg faller omtrent alltid utenfor i slike oppskrifter 🙂

    2. Hanne: det står KAN passe alle med små justeringer. Klart er blomkål hardt for magen. Derfor må den gjennom kokes. (Altså som jeg skrev helt mør) blomkålen kan også sløyfes. Ikke legges oppi. Selvfølgelig vil det være noen som ikke kan spise blomkålsuppe på lik linje som noen ikke tåler tomat i tomatsuppe. Vi er jo forskjellige noe jeg også presiserer i innlegget. At selv om jeg tåler det kan det hende den ikke går for andre. 🙂 jeg deler en oppskrift som her kan brukes av en stor gruppe. (Både laktosefritt, melkefritt og glutenfritt. om du kan lage din egen buljong kan fu jo bruke den. Dette er ment som en veiledning og en magevennlig mat for mange. Selvfølgelig trist at ikke alle kan spise den og det er jeg lei meg for. Men slik er det jo desverre. Men jeg forandrer gladelig ordlyden i innlegget for og ikke missvise. 🙂 ha en fin dag.

    3. Jeg ser ingen feil i denne suppen. og slik d hele er forklart , så er d bare å tilpasse konsistens i både smak og hvor fin følende du er for grove grønnsaker (blomkål).
      løk kan erstattes med purre. Dersom du ikke tåler løk i det hele tatt så kan droppe løken også ha oppi lett tush av chili eller cajenne. Det gir litt varm og forsterkende smak.
      Før servering så brummer du oppi litt smør, for å få den blank, fløte for å legere / få den litt fyldigere og rundere i smaken😊 Da blir heller ikke suppa sterk, men du kjenner fortsatt en tuch av den gode chili.
      Dersom du ikke tåler chili, så kan du også bruke paprika.
      Melk kan erstattes med vann og grønnsakbulljong. Bare Juster saltet da buljongen er veldig salt i seg selv. Eller du kan bruke rismelk, kokosmelk.
      I dag skal jeg ha blomkål suppe til middag 💖 dette var en god i det Ida 😃
      Ikke bare er du chronsblogger, men nå også blitt en liten matblogger 🙌 klem

    4. Kim: jeg er veldig glad i og lage mat. 🙂 jeg pleier og bruke chilli i faktisk. Men kuttet den ut for og ikke komplisere oppskriften for mye. 😉 i og med mange med IBD ikke tåler chilli. Mat er for meg medisin. 🙂 om jeg kun kan spise flytende kost så er rett i koppen eller Toro ikke et alternativ. 😉 Jeg prøver og skrive riktig uten og provosere noen eller skuffe noen men jeg er kun et menneske. Jeg burde ikke skrevet at ALLE kunne spise suppen. For tåler du ikke blomkål så kan man jo ikke spise den. Men i mitt hode var det liksom opplagt. Det som går Ann er jo og bytte ut blomkålen med noe annet man tåler. Kommer til og dele flere forskjellige kyllingsupper, tomatsuppe, kjøttsuppe, osv fremover. Også deler jeg litt salat oppskrifter også. Jeg er så heldig at jeg kan spise salat innimellom uten og havne i kjelleren. (Gode perioder) og jeg ELSKER salat. Også kommer det kylling sandwich med nydelig tilbehør. Nevnte jeg kylling burger? 😉 Jeg bruker mye kylling istede for vanlig kjøtt. Og hamburger er ingen hindring. Har delt oppskrift på fløtegratinerte poteter og pastarett tidligere. Mat er glede. <3

    5. lisarorvik: det er super godt. Virkelig og annbefalle. Også tar det jo så kort tid og lage. (Den er faktisk best dagen etter så er gull og lage på kvelden før for og varme opp når middagen skal serveres. 😉

    6. Haff, det er så vanskelig med skrift, men jeg kommenterte med et glimt i øyet, mente absolutt ikke å være negativ eller at du gjør noe galt. Det er så klart umulig å tilpasse absolutt alle, jeg er derfor så lei av bruken av “alle” som veldig ofte brukes i overskriften. “disse bollene kan alle spise” osv. Så det var mest som en ønske og råd til deg, om å ordlegge det annerledes slik at alle kan bli fristet uten å føle seg ekskludert, på en måte.. 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg