DIN UFORSIKTIGHET KAN FØRE TIL AT NOEN DØR.

Jeg vil bare skrive et innlegg som på en måte ikke handler om meg, men som berører meg veldig alikevel.  Nå nærmer vi oss ferietid å vi drar til Italia. Hotel skal besøkes å utfordringer må møtes. Robert har MANGE matallergier. Og Ludvig har fått kumelkproteinallergi noe som gjør meg enda mer engstelig. Han er klar for barnehage til høsten, å da kan ikke jeg passe på han 24/7 lenger. Dagelig opplever vi hvor lite allergivennlig verden er. Jeg er livredd for at Robert eller Ludvig skal få i seg noe ved et uhell. 

 

Har du tenkt på at om man sitter å spiser lunsj sammen, å alle bruker sin egen kniv i smørret. Da vil det smørret bli forrurenset! Det betyr at en allergiker er avhengig av sitt eget smør som ikke har vært brukt av noen andre, for å være sikker på at det ikke har smuler/spor av noe hun/han ikke tåler.

Svarer du ærlig om noen spør om det er egg/melk etc i kaken/bollene/rundstykkene dine? En ting er egget/melk i seg selv men vet du at mange tåler heller ikke spor av egg/melk? Det betyr at utstyret du har brukt må være 100% rent å ikke vært borti noe farlig. Noen tåler ikke at det bakes i samme form en gang så viktig med GOD komunikasjon. Å svar alltid ærlig, du vinner på det. 

Når noen spør om det er melkefritt så tenk deg om. Fort gjort å si ja om du vet du ikke har puttet melk oppi. Men hva med smør? I smør er det melk så lenge du ikke har det melkefrie. Så du må huske på at alle inngredienser må være frie for melk. (dette gjelder ALLE ting man kan være allergisk for)

 

Vask ungene godt etter måltid om det er allergiske barn tilstede. Smuler kan være nok til at de blir syke. Å få en hånd med skinkeost-rester inn i sin munn når de ikke tåler melk, er nok til å gi reaksjon. Samme med oss voksene. Vaske hender før tilbredning av mat til en allergiker å om du tar på noe annet underveis så må du vaske deg igjen. 

En ting vi har sett mye av dårlige allergivaner er på hotell/matsaler/buffet resturanter. Dere har sikkert lagt merke til at det er en skje/gaffel til hver rett/ting? Det er av en VIKTIG grunn. Jeg forstår det kan være tungvindt å bytte bestikk, når du har tatt kylling å bare skal ha en liten laksebit også. Det er bare det at da får den skjeen fisk på seg å noen kan bli allvorlig syke. Bruk alltid riktig bestikk. 

 

Vi legger også merke til hvor dårlige de er til å takle allergier på noen resturanter  også. Vi gir beskjed om at det ikke skal noe annet på tallerken en kjøtt og poteter pga allergi. Så får han tallerken pyntet med ærtepurre fordi det så så stusselig ut. Det betyr at all mat må lages på nytt. Sier man bare kjøtt og poteter må det respekteres uavhengig av hvor kjedelig det ser ut. 

Også er det steder hvor Robert har vært for å kjøpe baguett foreksempel. Han gir klar beskjed om at han er allergisk å de bytter hansker og fjøl! (kjempe bra) men så skal baguetten deles å de tar kniven de akkurat har delt min baguett med, klar for å dele hans. Jeg forstår det er fort gjort å glemme, men rutinene burde bedres. 

Eksemplene er mange. Svar alltid ærlig når du blir spurt, bruk ekstrem nøysomhet rundt en allergiker og tenk deg om når du er på resturanter. Allergi er ikke til å tulle med. I verstefall kan det føre til anafylaktisk sjokk og døden.  

 

Som kjæreste og mamma er jeg hysterisk nøye. Å jeg vet vi er mange med en allergiker i hus. Hjelp til å dele så det kan bli bedre fokus på det. Allergikere fortjener en tryggere mathverdag. Jeg skriver en blogg om livet mitt og da vil det innimellom komme innlegg som ikke direkte handler om mitt liv og Crohns. Men som alikevel er viktig for meg

Dette bør deles til så mange som mulig. Her har mange noe å lære. 😉

Ønsker dere en nydelig dag. Blogges i kveld. 

*bildene er lånt*

Crohnsglede <3 

#allergi #melk #egg #fisk #sitrus #gluten #nøtter #epler #proteiner #anafylaktisksjokk #død #allvorlig #renslighet #tenkdegom 

3 kommentarer
    1. Dette er såååå viktig, og egentlig ganske lett om man har hodet med seg.
      Vente 1 min lenger i matkøen, istede for å ta bestikk fra andre fat for å forsyne seg.
      Vi er ofte ute å spiser, nå har vi introdusert flere ting inn i maten så nå er det litt lettere, men alikevel så skjer det nesten uhell hele tiden.
      Disse fanges opp fordi vi er “vanskelige” kunder, og det er jo ikke noe moro å føle seg som det hver gang man skal kose seg ute.
      Eks. Meg til servitør : Er det egg i denne rømmedressingen?
      Servitør: nei.
      Meg: sikker?hva er det i den?
      Servitør: nei, det er ikke egg, det er rømme, majones….
      Meg: Å majones er laget av….
      Servitør : ops, ja da er det visst det da.
      Jeg er så enig i dette innlegget. Det er også viktig å få spredd denne informasjonen.
      Kan jeg dele inlegget ditt på facebooksiden til bloggen min?
      Jeg blogger også om allergi da sønnen min har endel allergi, noen alvorlige.
      Jeg laget derfor en app som heter RegIT som skal hjelpe allergikere og pårøredene til allergikere å kartlegge og holde oversikt i egen og barns sykdom 🙂 Det er 30 dager gratis prøvetid, men om man har apple telefon så må man opprette en bruker på http://www.regit-app.no først 🙂

    2. medhjertetpaarettsted: bare å dele!!!! Det setter jeg stor pris på. Ja å jeg er utrolig enig med deg. Det er uhyre viktig! Å jeg skal sjekke ut både app og blogg! 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg