JEG BRUKER SMERTESTILLENDE, ER JEG NARKOMAN?

Jeg skal prøve å gi dere et innblikk i hvor viktig smertelindring er for kronisk syke. Men samtidig hvor galt det kan gå. Jeg har prøvd mye forskjellig smertelindring med ulik virkning. Jeg har sittet på mange legekontor med hjertet i halsen i redsel for å ikke bli trodd. Redsel for at en lege som ikke en gang tar seg bryet med å se i min journal skal stemple meg. Stemple deg som en som lyver eller i verstefall narkoman! 

Det har skjedd meg en gang å jeg har aldri følt meg så liten. Jeg var ikke en gang der for smerter. 

Å jeg er ikke alene om å ha det slik. For det er maaaaange kronisk syke/mennesker som har opplevd ulykker og går med kroniske og invaderende smerter.

 

Jeg har til tider det helt jævlig. Men snakke om at jeg må bruke smertestillende for å ha en normal hverdag gjør man ikke. Det er tabu til tusen. Man skal klare hverdagen selv. Man skal gå med smerter som er så invaderende. Som gjør at jeg blir lenket til hjemmet mitt. Til sengen min. Jeg har prøvd mye i min kamp mot en bedre hverdag. Jeg har fått god hjelp og dårlig hjelp. Fra sykehuset har jeg alltid fått god hjelp. Når smertene mine er som værst blir jeg lagt inn for smertelindring. Da får jeg morfin rett i årene. Når jeg er så dårlig at jeg velger å dra fra barna mine for å få hjelp er jeg på kanten til å stupe. For at dere skal forstå vil jeg forklare. Jeg går gjerne noen dager å piner meg. Går sammenkrøket, biter tennene sammen konstant, borrer neglene inn i håndflaten til blodet renner. Jeg sover ingenting, jeg sitter på do opptil 40 ganger i døgnet. Men jeg hater sykehus. Jeg hater sykehus så mye at jeg håper i det lengste at smertene gir seg. Etter noen døgn er jeg på randen til å gå på veggen. 

Robert prøver å overtale meg til å legge meg inn. Men jeg hater sykehus. Jeg vil være hjemme. Tilslutt må jeg. Først er det legevakt om fastlegen er stengt. Å Gud bedre. Det er en prøvelse i seg selv. Heldigvis har jeg Robert. Han har skjelt ut leger som har ment at jeg ikke behøver innleggelse. (Det uten en eneste prøve av meg) 

på legevakt får en kronikker skjelden smertelindring om du ikke er heldig. I allefall på larvik legevakt. Sist jeg var så dårlig var jeg helt kvalm og utslitt. Jeg spurte om å få drosje fra legevakt til sykehus men det kunne jeg glemme. Vi hadde barn hjemme så Robert måtte jo egentlig tilbake til dem. Men nei! Han viste at jeg ikke kom til å bli tatt imot der en gang for legen hadde jobbet på sykehuset før å dermed viste hvem som var syke og ikke. Robert kjørte meg inn til sykehuset å jeg klarte så vidt å krøpet meg inn i akuttmottaket. Jeg kom inn på et undersøkelserom å sykepleierne ser på meg å sier: kjære deg Ida, hvor vondt har du nå? I det hun spurte begynte jeg å gråte, ikke sånn litt men her snakker vi snørr og tårer. Hun springer avgårde og kommer med morfin. Jeg har vært så mye på sykehus at det ligger i journalen hva jeg  pleier å få. Sykepleieren kommer å gir meg en stor dose rett i åra. Så litt muskelavslappende. I det smertestillende virker begynner jeg å hikste. I mange dager har smertene vært så intense at jeg holder på å bli gal. Å jeg forstår dem som lever slik å velger å ta livet sitt for det er ikke noe verdig liv. Jeg kan bli liggende en god uke for smertelindring. En pause i en smertefull hverdag. Fuck you legevaktslege som mente jeg ikke var syk. Du er en av grunnene til at jeg venter så lenge med å legge meg inn. Jeg er livredd deg. Fordi du tråkker hardt og brutalt på noen som allerede ligger i søla. 

 

Men så er det hverdags smertene. De jeg lever med dagelig. Jeg ønsker du skal lese HER før du går videre. Der leser du om hvordan mitt første møte med smertelindring endte i kraftig avhengighet. 

I 2010 fikk jeg endelig hjelp. Jeg har brukt mye pinex forte med litt hell. Men etter en innleggelse ville overlegen at jeg skulle prøve langtidsvirkende smertestillende. Plutselig klarte jeg å fungere. Jeg kunne bli med på ting, jeg kunne smile mer, kjente på gleden på livet. Jeg var langt i fra smertefri men jeg var fri for smertetopper. Jeg begynte å leve igjen. Det funker ikke på akutte smerter da må jeg fylle på med kortidsvirkende men det er en hverdagags hjelp  jeg er så glad for. 

Men så er det de forbanna fordommene. For man kan jo ikke bruke smertestillende og være normal? Da er man jo rusmisbruker? Narkoman? Husker jeg i en samtale med min fantastiske lege sa at jeg følte meg misslykket, at jeg følte meg som et dårlig menneske. Det han sa da kommer jeg aldri til å glemme. Han sa: Ida, en med diabetes er avhengig av insulin for å leve sant? På lik linje som en hjertesyk trenger sin hjertemedesin. 

Du trenger smertestillende for å leve. Det er medisin ikke narkotika. For deg å mange andre er smertestillende eneste allternativet til et liv. Et verdig liv. 

Smertelindring er komplekst. Det er vanskelig og inviduelt. Det er et stort ansvar på fastlege/spesialist da avhengighet kan forekomme. Å gjensidig tillit er utrolig viktig.  Men alt i alt er det en fantastisk medisin. Noe som øker livskvaliteten til mange 1000. Vi kan ikke noe for at vi har blitt alvorlig syke. Skal vi pines i tillegg? Nei her må det holdningsendring til. For jo, smertestillende skal man være forsiktige med men for kronisk syke kan det gi nytt liv. Er vi ikke verdt det? Skal vi skjemmes for å måtte ta smertestillende for å overleve dagen? Jeg lever nå i dag. Å jeg er så glad for hjelpen jeg har fått. Jeg har fortsatt mye vondt men uten mine smertestillende hadde jeg ikke kunnet vært mamma slik jeg er, jeg kunne ikke deltatt i livet. Jeg merker ingen form for rus fordi de taes riktig å fordi det er smerter som er årsaken. 


Jeg er en god mamma fordi jeg for hjelp når smertene herjer. 
 

Jeg tar smertestillende, men jeg er ingen dårlig menneske. Jeg er en som kjemper. Kjemper en usynelig kamp hver dag. Om vi bryter ned tabuer og fordommer vil kanskje den daglige kampen bli lettere. Det å leve med smerter er utrolig tøft. Tenk på tannværk. Ville du hatt tannværk hele livet. (I hele kroppen?) nei tenkte meg det. Du hadde desperat ropt om hjelp. 

 (Jeg brukte IKKE  disse smertestillende under svangerskapene mine. Da pinte jeg meg gjennom dag for dag. Jeg ønsket ikke å utsette dem for mulige bivirkninger. Det er noen av de tøffeste kampene jeg har hatt i livet. Men jeg klarte det.

jeg håper dere deler dette. Dette er viktig info. Mange 100.000 lider av sterke smerter å blitt møtt med  holdninger som ikke hører hjemme. Lett å si for en frisk at smertestillende ikke er noe alternativ men jeg er ikke så tøff. Jeg ville valgt døden fremfor det livet jeg hadde. 

#smertehelvete #avhengighet #smertestillende #helse #kronisksyke #smerte #smertestillende #tabu #kamp #legevakt #lege #liv #død 

26 kommentarer
    1. Det er fælt hvor ulikt dette med smertestillende blir mottatt! Jeg blei innlagt i høst med uvi og nyrebekkenbetennelse. Hadde så vondt i ryggen at jeg ikke klarte å gå… Måtte mase meg til smertestillende og fikk én pille Tramadol.. I vinter var jeg på legevakta med en ganske smertefull cyste, men klarte meg greit bare med paracet. Legen ba meg ta ibux også, men pga crohns kan jeg jo ikke det..da fikk jeg nærmest kastet etter meg ei hel eske paralgin forte, “du kan ikke gå rundt å ha så vondt, kjære deg!” Så, hva skal man gjøre liksom, når ikke tydelige symptomer er nok for å bli tatt på alvor.

    2. Syns du er sterk! Selv lever jeg på smertestillende nesten daglig, og det er tøft. Vil ikke bli avhengig, men skal jeg gå rundt å ha det vondt? Flott og viktig at du deler slikt” 🙂
      Stå på, heier på deg<3

    3. Fint innlegg!!!!
      Selv vært avhengig av smertestillende i mange år…av og på. Jeg har konstant nakkesmerter,og har også nå slitt lenge med kraftig øresus. Er heldig å ha et godt samarbeide med min lege,men jeg sliter mye med andres fordommer mht. smertelindring. Sender gode tanker,og vil følge deg <3 mvh Inger-Lise.
      Ps,har et tantebarn som har mye mage problemer.Han ble hasteoperert,og har nå fått utlagt stomi,han har ikke spist mat på 4 uker,ligger på Ullevål,og får næring via CVK. <3

    4. utrolig godt skrevet , det er vondt å føle seg så uverdig å bli dømt nedenom og hjem for man har smerter. Så lenge man er oppegående og hode hevet og man kan leve noenlunde normalt liv med smertestillende . Kunne vi valgt ville vi selvfølgelig vært uten og sluppet denne fornerdelsen. Lykke til ☺️

    5. Så bra skrevet ❤. Sliter selv med veldig mye smerter og får stadig høre at “har du vondt nå igjen?” Eller det går snart over”. Men jeg unner ingen di smertene jeg har eller gå på sterke medisiner hver eneste dag 😢. Selv om jeg har di medisinene så har jeg smerter forde og vet snart ikke hva jeg skal gjøre 😢😢

    6. Tone: kjære deg, ååååh, føler då med deg. Send meg gjerne en Mail så kan vi skrives litt? Kanskje har jeg noen råd eller tips? Uansett vil jeg bare sende en god klem

    7. Takk for dette flotte innlegget. Jeg er ikke alene! <3 Ligger inne nå, hvor en sykepleier har bestemt seg for at jeg er her for "morroskyld" for å få smertestillende. Jeg føler meg knøttliten, og ja - hylgrining skjer på høyt nivå. Men ble i bedre humør av denne, følte meg ikke så alene & liten lenger 🙂
      Ha en flotters uke videre 🙂

    8. Kjære søte deg
      En stund siden du skrev dette innlegget søkte på hvorfor man ikke gir nok smertestillende så kom dette innlegget opp
      Æ du som æ kjente mæ igjen
      Æ e ei dame på 49 år fra Trondheim
      Fikk crohn da jeg var 19 år så jeg har 30 års erfaring
      Jeg har nå hatt 26 operasjoner og har kunn 1 meter tynntarm igjen som gjør at jeg har fått en permanent hikkmann nå av det samme som en CVK
      Den administrer jeg selv,og setter det jeg trenger av ekstra vitaminer m.m
      Nyresvikt og leddgikt,samt osteoporose har crohn medført da alle disse ligger i atoimunlidrlser
      Men det triste opp i dette er at de ikke er kommet lengre med smertelindring og forståelse på hva det vil si og ha slike smerter som vi crohn pasientene har
      Uten smertestillende kommer jeg meg ikke opp av senga en gang jeg
      Brukte 10 år før legene aksepterte at jeg måtte ha dette og at jeg ikke var noen misbruker
      Jeg er blitt kalt det meste når jeg har spurt om smertestillende
      Narkoman ,gatejente,psylisk vrak m
      m og aldri fått unnskyld
      Blitt hånet på 4 mannsrom ledd til av leger som har trodd jeg har hatt då vondt
      Blitt sendt hjæm , svimt av i døra til sykehuset , blitt lagt inn og operert,og vist seg at det va betennelse men aldri et unnskyld fra noen
      Skremmende at legene ikke lærer mere om kroniske smerte pasienter,og at vi som regel hater smertestillende og føler oss som narkomaner
      At man må sitte og forklare hvorfor man skal bli smertefri,nor som skulle ha vært den reneste selvfølge
      Den typiske crohn pasienten ser ikke syk ut en gang,vo prøver og skjule smertene og lever så normalt man kan,og det blir man straffet for,og sammenlignet med de som tar dette for og ruse seg
      Kan man dytte et menneske mere ned i søla spør du meg
      Når man tror at man ikke makter mere vondt så fortsetter ofte disse smertene som vi crohn pasienter kan få
      Jeg lå ofte hjæm til jeg ikke var gangbar lenger fordi jeg orket ikke kampen om smertestillende hver gang jeg kom på sykehuset
      Hadde de gitt nok smertestillende med engang hadde kroppen brukt mye kortere tid på og lege seg
      Mange ganger skulle man tro alle leger er stokk dumme,har ingen logisk tænke gang
      For meg ble smerte klinikken ved sykehuset redningen
      Da de tok over fikk jeg endelig en normal hverdag,og var trygg på at jeg fikk når jeg måtte ha
      Jeg får nå all mine medisiner på blå resept ogdå smertestillende
      Men det er et vedtak som varer 2 år i gangen
      Smerte klinikken søker for meg annen hvert år
      På grunn av så kort tarm ,kan jeg kunn ta noe som heter Temgesic som løser seg opp under tungen
      Min datter er blitt 29 år men jeg husker at jeg var mye syk da hun var lita,og hadde alltid dårlig samvittighet
      Jeg følte at jeg var ond hver gang jeg ble syk,enda det ikke var min skyld en gang
      Alle skulle ha vist hvor vondt man kan ha med crohn
      Disse smertene er så grusomme at man faktisk ønsker og dø nesten når de setter i gang
      Håper du får all den hjelp du fortjener ,og at du slipper og måtte tigge om smertestillende , grusomt at man må oppleve dette
      Skulle tru det var mere enn nok og få denne grusomme sykdomenn
      God klem fra mæ kjære dæ

    9. Anonym: Så “hyggelig” at du fant meg. 🙂 skriver ” ” fordi vi begge har crohn noe som ikke er hyggelig. Takk for at du tok deg tid til å skrive til meg. 🙂 Jeg jobber HARDT for å få mer opplysning og bedre hverdag for oss med IBD. Jeg har oppnådd litt men har en lang vei igjen. Jeg gir meg ikke, jeg har så vidt begynt. Jeg har funnet min vei her i livet. Jeg ønsker at vi skal få den behandlingen vi fortjener. Lik gjerne siden min på facebook, crohnsglede hvor jeg legger ut alle mine blogginnlegg, intervjuer og andre relevante ting. Jeg jobber for bedre forståelse og vilkår for oss kronikere. Jeg ønsker at nydiagnoserte skal slippe den redselen jeg hadde som 17 åring når livet mitt ble snudd opp ned. Takk igjen for at du skrev til meg. Utrolig godt å høre du har en god hverdag. Det fortjener du. <3

    10. Bra skrevet utrolig bra.Jeg kjenner meg jgjen der.Lever med store smerter jeg og.Viktig å stå på og ikke gje seg. takk.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg